• Tradičný volejbalový celoškolský volejbalový turnaj

          • Tradične posledný decembrový týždeň prebieha na našej škole celoškolský volejbalový turnaj. Máme za sebou turnaj 1. a 2. ročníka.

            Výsledky:
            1. ročník:
            1. miesto - I.C

            2. miesto - I.A
            3. miesto - I.B


            2. ročník:
            1. miesto - II.A

            2. miesto - II.C
            3. miesto - II.B
            Počas turnajov prebieha aj divácka súťaž o najlepšiu volejbalistku a volejbalistu na škole.
                                                                                                                                       
            Telocvikári

          • Naši prváci na on-line seminári Podnikateľská akadémia

          • Dňa 15. 12. 2023 sa žiaci I. C a I. A triedy zúčastnili na online seminári pod názvom Podnikateľská akadémia. V ponuke bolo šesť "prípadoviek". Cez prípadovky Podnikanie s eshopom a Eko podnikanie sa žiaci dozvedeli ako vzniká nápad na podnikanie a ako sa realizuje v praxi. Za pozvanie ďakujeme p. Kováčovi z Inovea a tešíme sa na ďalšie semináre.                         
            Ing. Monika Mašlonková, koordinátorka projektu

          • Naši žiaci vytvorili krásne vianočné ikebany

          • Dňa 12. 12. 2023 sa v našej škole konala tradičná predvianočná súťaž vo viazaní vianočnej ikebany, ktorú každoročne pripravuje Ing. Dana Sirotňáková.

            Naši študenti vytvorili krásne vianočné ikebany a ukázali, že sú šikovní aj v takejto praktickej oblasti.

            Výsledky súťaže:

            1. miesto: II. C trieda

            2. miesto: I. C trieda

            3. miesto: III. C trieda

            Všetkým účastníkom ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme.

            Vianočné ikebany obohatia vianočnú výzdobu školy a tried. 

          • Konzultácia zaujímavých podnikateľských nápadov našich žiakov

          • Dňa 12. 12. 2023 sa v rámci projektu INOVEum konala on-line konzultácia zaujímavých podnikateľských nápadov žiakov našej školy. Zo širokej ponuky bolo ťažké vybrať najzaujímavejšie. Po konzultácii s p. Brežnou Lorkovou a p. Kováčom najlepšie z nich postúpili do ďalšieho kola, ktoré prebehne v januári 2024.

            Blahoželáme všetkým postupujúcim žiakom a držíme palce v ďalšom kole.                                                             

                                                                                                       Ing. Monika Mašlonková, koordinátorka projektu

          • Prezentácia UMB

          • Dňa 8. decembra 2023 prezentovali našim štvrtákom možnosti štúdia na Univerzite Mateja Bela absolventky našej školy Gabriela Štupáková a Rebeka Liberdová. Našim maturantom predstavili študijné programy UMB, možnosti ubytovania, voľnočasové aktivity atď. V závere niektorí štvrtáci využili možnosť aj na individuálne poskytnutie informácií o možnostiach štúdiá.

          • Ekonomická olympiáda

          • Dňa 4. decembra 2023 sa na našej škole uskutočnilo prvé kolo Ekonomickej olympiády, ktorú každoročne organizuje INESS – inštitút ekonomických analýz. Do súťaže sa zapojili vybraní študenti tried 3. a 4. ročníka, ktorí riešili rôzne mikroekonomické a makroekonomické otázky formou testu. Zadaných testových otázok bolo 25 a všetky mali jednu správnu odpoveď. V tento deň spolu s nimi súťažili ďalší študenti zo škôl z celého Slovenska spolu 613 študentov a 28 škôl. Priemerná úspešnosť v tento deň na Slovensku bola 44 %, takže v priemere mali študenti 12 správnych odpovedí.

            Ďakujeme všetkým zapojeným študentom za účasť a Ing. Jolane Haluškovej za organizáciu školského kola ekonomickej olympiády. Úspešným riešiteľom želáme veľa šťastia v krajskom kole.

          • Naši študenti cvičných firiem na Medzinárodnom veľtrhu fiktívnych firiem v Prahe

          • V dňoch 7. až 8. decembra 2023 sa konal v Prahe Medzinárodný veľtrh fiktívnych firiem, ktorého organizátorom bola Metropolitní univerzita Praha. Na veľtrhu sa zúčastnili aj naši študenti IV. A triedy Kristián Krajčík, Katarína Zacharová, Monika Miškovičová a Sára Sedláková so svojimi cvičnými firmami, v sprievode vyučujúcich cvičných firiem Ing. Martiny Dovalovskej a Ing. Alexandry Zavackej. 

            Samozrejme navštívili aj historické centrum Prahy, pozreli si vianočnú výzdobu a vianočné trhy a v sobotu 9. decembra  sa vracajú domov.

          • Mikulášsky športový turnaj 3 škôl

          • V stredu 6. decembra 2023 sa uskutočnil "Mikulášsky turnaj troch škôl" - SPŠ, SZŠ a OA vo volejbale a florbale. Prvenstvá sme si spravodlivo rozdelili. Turnaj vo volejbale mix vyhrala SZŠ Poprad. V chlapčenskom florbale zvíťazila SPŠ Poprad a my OA Poprad sme vyhrali dievčenský florbal. Veríme ale, že zvíťazili všetci, ktorí sa v Mikulášsky deň obdarili pohybom. Telocvikári OA

          • Školská exkurzia v LKW Walter, Viedni a Bratislave

          • V dňoch 6. a 7. decembra 2023 sa 44 žiakov našej školy v sprievode vyučujúcich Mgr. Ivety Jaurovej, Mgr. Ivety Strukovej, Mgr. Magdalény Skokanovej a Ing. Magdalény Zavackej zúčastnilo sa exkurzii vo firme LKW Walter v Rakúsku, vo Viedni a Bratislave.

            Prvý deň - 06. 12. 2023 - žiaci po príchode do Bratislavy a ubytovaní v Hoteli PRIM v Bratislave absolvovali prehliadku historického centra Bratislavy, pozreli si vianočné trhy na Hlavnom námestí a večer sme boli na divadelnom predstavení "Sen noci svätojánskej" v Divadle Astorka Korzo ´90 v Bratislave. Mohli sme "naživo" vidieť známych bratislavských hercov - Lukáša Latináka, Vladimíra Kobielskeho, Annu Šiškovú, Martu Sládečkovú, Miroslava Nogu, Adyho Hajdu, Petra Šimuna, Mariána Labudu, Mariána Miezgu a ďalších. 

            Druhý deň - 07. 12. 2023 - sme odcestovali do Rakúska. Najskôr sme navštívili firmu LKW Walter Group. Žiaci sa oboznámili s predmetom činnosti tejto firmy, možnosťami absolvovania odbornej praxe vo firme alebo zamestnania po skončení štúdia.

            Pán Ján Pritz z firmy LKW Walter mal pre žiakov pripravenú prezentáciu o firme LKW Walter, ktorá bola spestrená aktivitami a súťažou tímov. Každý člen víťazného tímu bol odmenený "večným" notesom. Žiaci sa mohli aj priamo v prevádzke oboznámiť s prácou transport manažérov.

            Po exkurzii sme odišli do Viedne a spoločne so sprievodcom sme absolvovali prehliadku Viedne. V závere ešte mali žiaci krátke individuálne voľno na samostatnú prehliadku katedrály Stephansdom, jeho okolia a  vianočného viedenského trhu. A potom nás už čakala cesta domov do Popradu.

            Exkurzia vo firme LKW Walter a návšteva Viedne a Bratislavy sa už stala našou tradičnou každoročnou akciou. V tomto roku sme ju absolvovali dokonca dvakrát - v marci aj v decembri. Veríme, že aj na budúci rok sa do firmy LKW Walter a Viedne opäť vrátime.

          • Mikuláš bol aj v našej škole... a bolo veselo :)

          • V stredu 6. decembra 2023 študentky a študenti tried II. A a II. B pod vedením Ing. Dany Sirotňákovej pripravili veselé Mikulášske  dopoludnie v našej škole. Prišiel k nám Mikuláš aj so svojim sprievodom anjelov a čertov. ĎAKUJEME 

          • Projekt Inoveum

          • Tridsiatka našich žiakov získala základy podnikavosti v projekte INOVEUM

             

            V utorok 28. novembra k nám zavítal tím Inoveum. Ten pre 30+ našich žiakov z radov druhákov a tretiakov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

             

            🚀 Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

             

            Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Inoveum inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov.

            ✅ Zlepšili sa postoje žiakov k podnikavosti

             

            Ešte predtým, než sa žiaci zahryzli do jednotlivých zadaní, dostali za úlohu subjektívne ohodnotiť svoje postoje k podnikaniu a tomu, či by vedeli, ako postupovať, ak by s prácou na nápade mali začať už dnes. Toto sebahodnotenie každý žiak absolvoval ešte raz po skončení vzdelávacieho podujatia. Zo sumárneho grafu je zrejmé, že žiaci svoje postoje k podnikaniu zlepšili a workshop im pomohol s motiváciou vyskúšať si rozbehnúť vlastný nápad. Vedomosti a motivácia žiakov sa zvýšili o 70%.

             

            😍 Pozitívne reakcie na seba nenechali dlho čakať

            Naši žiaci udelili workshopu priemernú známku 9 z 10 a vyzdvihli aj tieto prínosy:

             

            • „Dalo mi to odvahu do vlastného podnikania. Naučila som sa vytvoriť biznis model a prerátať si nápad tak, aby som zistila, či sa oplatí do toho vôbec ísť.“
            • „Naučili sme sa celý proces od vymýšľania až po realizáciu nápadov.“
            • „Otvorilo nám to dvere do sveta podnikania ale aj do budúcnosti ako takej.“
            • „Povzbudilo ma to do vlastného rozbehnutia sa:).“

             

            ➡️ Ďalšie kroky

            Žiaci, ktorých idea podnikania zaujala, môžu vymyslieť vlastný nápad a ako jednotlivec či tím ho prihlásiť na online konzultáciu. Počas nej dostane každý nápad cennú spätnú väzbu a tipy na prípadné vylepšenia. Následne dostanú žiaci s nápadom možnosť zapojiť sa do jarného akceleračného programu, v ktorom okrem mentoringu dostanú aj grant v hodnote 300€ na pokrytie nákladov spojených s testovaním.

             

             

            Inoveum je projekt rozvíjajúci podnikavosť mladých ľudí v regióne Spiš. Generálnym partnerom projektu je spoločnosť Nidec Global Appliance. Viac o projekte sa dozviete na www.inoveum.sk.

          • Vianočná burza

          • Dňa 4. decembra 2023 žiaci školy pod vedením Ing. Dany Pavlíkovej zorganizovali vianočnú burzu. Každá trieda pripravila svoj predajný stánok, v ktorom žiaci ponúkali za symbolické ceny rôzne produkty. Vyzbieraný finančný príspevok bude poukázaný Občianskemu združeniu Červený noc. Do vianočnej burzy sa zapojili takmer všetky triedy.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na vianočnej burze.

          • Ocenenie 25 rokov cvičných firiem v OA Poprad

          • Naša škola Obchodná akadémia Poprad bola ocenená Štátnym inštitútom odborného vzdelávania Bratislava ďakovným listom a plaketou pri príležitosti 25. výročia cvičných firiem na Slovensku. Boli sme jednou z 9 pilotných škôl na Slovensku.

          • Výborné umiestnenia našich cvičných firiem na Medzinárodnom veľtrhu v Bratislave

          • Na Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem v Bratislave konanom v dňoch 28. 11. - 30. 11. 2023 dosiahli naše cvičné firmy výborné umiestnia. V súťažnej kategórii Udržateľný rozvoj sa cvičná firma žiakov IV. A triedy Speedy Gifts, s. r. o., pod vedením Ing. Alexandry Zavackej umiestnila na výbornom 2. mieste.

            Cvičná firma SHAPE, s. r. o., pod vedením Ing. Martiny Dovalovskej v projekte "Pošlime klastre do školy" sa umiestnila na 7. mieste.

            Blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Prezentovali sme našu školu na Burze informácií stredných škôl v Kežmarku

          • Dňa 29. 11. 2023 sa konala v Kežmarku Burza informácií stredných škôl, na ktorej sa zúčastnila aj naša škola. Prezentovali sme našu školu, študijné odbory, aktivity žiakov aj našu mimoškolskú činnosť. Záujem zo strany žiakov 9. ročníkov základných škôl bol veľký. Veríme, že sa s viacerými stretneme od septembra už ako so žiakmi našej školy.

            Našu školu na burze zastupovali Mgr. Iveta Struková, výchovná poradkyňa; Ing. Magdaléna Zavacká, zást. riad. školy a študentky zo IV. A triedy - Sarah Hrebíková, Sára Čabanová, Alexandra Dlugošová a Diana Dudášová.

          • Pani riaditeľka prevzala v Bratislave pamätnú plaketu

          • Na Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem v Bratislave dňa 29. 11. 2023 naša pani riaditeľka Ing. Iveta Račeková prevzala pamätnú plaketu pri príležitosti 25. výročia založenia Slovenského centra cvičných firiem. Toto ocenenie nás veľmi teší, lebo je aj ocenením kvalitnej práce našich vyučujúcich cvičných firiem a úspechov, ktoré naše cvičné firmy dosiahli počas 25 rokov.

            Naša škola patrila k prvým stredným školám na Slovensku, na ktorých sa pred 25 rokmi začalo s vyučovaním predmetu cvičná firma. Cvičná firma je medzi študentmi veľmi obľúbeným vyučovacím predmetom, lebo spája teóriu s praxou a študenti majú možnosť prezentovať sa na rôznych veľtroch a kontraktačných dňoch. V tomto školskom roku to bolo na veľtrhu v Košiciach, v Bratislave a začiatkom decembra študenti cestujú na veľtrh do Prahy.

          • Naše cvičné firmy na Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem v Bratislave

          • V dňoch 28. – 30. novembra 2023 sa v priestoroch SBA, Karadžičova 7773/2, 811 09 Bratislava, koná Medzinárodný veľtrh cvičných firiem za účasti 39 cvičných firiem zo Slovenska, Česka, Rakúska, Bulharska, Rumunska. Na veľtrhu máme zástupcov aj z našej školy - 2 cvičné firmy žiakov IV. A triedy pod vedením vyučujúcich Ing. Martiny Dovalovskej a Ing. Alexandry Zavackej - cvičné firmy SHAPE, s. r. o. a  Speedy Gifts, s. r. o. 

            Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Slovenska 2023 pripravuje Slovenské centrum cvičných firiem, špecializované pracovisko Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, Bratislava. Veľtrh je tradičnou školskou akciou a je zameraný na tému „Inovatívne a zodpovedné podnikanie“.

            Sprievodným programom sú prezentácie inovatívnych návrhov cvičných firiem na tému „Pošlime klastre do školy“, do ktorého je zapojená aj cvičná firma našej školy - SHAPE, s. r. o. pod vedením Ing. Dovalovskej.

            Ďalej je to prezentácia výstupov projektu „Dnes študenti a študentky, zajtra lídri a líderky zodpovedného a udržateľného podnikania“ a takisto súťaže cvičných firiem, ktoré budú prebiehať priamo na veľtrhu v kategóriách e-prezentácia, 90 sekúnd vo výťahu a stánok.

            Našim cvičným firmám držíme prsty a prajeme veľa úspechov na veľtrhu.

          • Projekt INOVEUM "Vytvor si svoj nápad na podnikanie "

          • Dňa 28. novembra 2023 sa žiaci 3. ročníka pod vedením vyučujúcej Ing. Moniky Mašlonkovej zúčastnili na prezentácii projektu INOVEUM - Rozbehni sa! - "Vytvor si svoj nápad na podnikanie ".

            Medzi žiakov prišla bývalá absolventka našej školy p. Zuzana Deptová a celé dopoludnie sa našim tretiakom venovala so zaujímavými podnikateľskými aktivitami. Žiaci mali množstvo tvorivých podnikateľských nápadov a určite už netrpezlivo čakajú, ktoré nápady postúpia do ďalšieho kola. Držíme im prsty a prajeme veľa úspechov.

            Veríme, že naši tretiaci budú so svojimi nápadmi rovnako úspešní, ako minulý školský rok žiačky tohtoročnej III. C triedy, ktoré postúpili do finále a získali na svoj projekt grant 700,- €. Zuzana Martančíková predstavila produkt realizovaný vďaka finančnej podpore z tohto projektu - krásnu a zaujímavú mikinu - viď. foto. Čo poviete? Však je krásna! Zuzane prajeme veľa úspechov, nech sa jej darí.

          • Majstrovstvá Slovenska v športovej gymnastike v Poprade

          • V piatok 24. 11. 2023 sme sa s vybranými žiakmi 1. až 3. ročníka zúčastnili v Aréne Poprad Majstrovstiev Slovenska v športovej gymnastike. Táto kráľovná športov (spolu s atletikou a plávaním) oslávila práve v Poprade, ktoré je Európskym mestom športu, 70 rokov na Slovensku. My sme boli ako diváci pri tom. Naši žiaci boli vybraní podľa výsledkov v športových aktivitách a v testoch všeobecnej pohybovej výkonnosti.