• Diskusný seminár "Najväčší stimulačný balík v histórii EÚ"

          • Dňa 25. apríla 2024 sa študenti 3. a 4. ročníka zúčastnili na diskusnom seminári "Najväčší stimulačný balík v histórii EÚ". Lektorom bol Ing. Peter Litavec, CSc., riaditeľ Europe Direct, pobočka Poprad.

            Európska únia zaviedla najväčší stimulačný balíček vo svojej histórii. V rozpočte na roky 2021 – 2027 vyčlenila pre nástroj „NextGenerationEU" spolu 750 miliárd eur. V najbližších rokoch budú môcť spoločnosti čerpať obzvlášť vysoké finančné prostriedky na investície do udržateľnosti, ekológie a digitalizácie.

            Nové programy financovania Európskej únie (EÚ) sú pre slovenské spoločnosti mimoriadne zaujímavé. Pozornosť by firmy mali venovať najmä dvom programom, ktoré sa zameriavajú na klimaticky neutrálnu Európu (Inovačný fond ETS) a digitálnu transformáciu (Program Digitálna Európa). 

            Európska komisia sa začala pozerať na zelenšiu Európu optikou Európskej zelenej dohody. Zároveň otvára diskusiu o prechode do digitálnejšieho sveta. Program Digitálna Európa (DEP) podporuje investície do superpočítačov, umelej inteligencie, kybernetickej bezpečnosti a pokročilých digitálnych zručností.

            Naši študenti sa dozvedeli aj ďalšie zaujímavé informácie týkajúce sa EÚ.

          • Prezentácia Finančná gramotnosť

          • Dňa 25. apríla 2024 študentom 3. roč. a IV. C triedy pracovníčky KOOPERATÍVA poisťovňa, a. s., pobočka Poprad - Ing. Bibiána Čáni, riaditeľka pobočky a Mgr. Anna Bendíková prezentovali našim študentom tému Investovanie a dochodkové piliere. Svojou pútavou a názornou prezentáciou zaujali študentov a spoločne aj diskutovali o rozličných otázkach týkajúcich sa finančnej gramotnosti. Aj touto formou mali naši študenti možnosť rozšíriť svoje vedomosti z oblasti finančnej gramotnosti. 

          • Venovali sme sa problematike šikany

          • Na školách sa objavuje nebezpečný patologický jav – šikanovanie. Naša škola prijala opatrenia na prevenciu a riešenie šikanovania. Hlavne žiaci prvého ročníka to majú v novom prostredí ťažké. Zrealizovali sme s nimi anonymný dotazník na posúdenie medziľudských vzťahov v škole. Dňa 25. apríla 2024 sa žiaci I. A triedy zúčastnili workshopu na tému kyberšikana s lektorkami Centra voľného času. Žiaci I. B a I. C triedy si premietli film s danom problematikou. Diskutovali na tému - obeť, agresor, prejavy šikany a hlavne hľadali správne riešenie tohto vážneho problému.

            Šikana nám nie je ľahostajná!

          • Exkurzia v Seredi

          • Vo štvrtok 18. apríla 2024 sme sa so žiakmi 1. a 2. ročníka zúčastnili exkurzie v Múzeu holokaustu v Seredi. Pozreli sme si expozície v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Je to autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska nám i dnes pripomínajú, aká nebezpečná je nenávisť a aký krutý dokáže byť človek.Exkurzia prehĺbila vedomosti žiakov o tomto smutnom období našich dejín a bola pre nás všetkých obohacujúca.

          • Exkurzia v Múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši

          • Vo štvrtok 25. apríla 2024 sme sa so žiakmi 2. ročníka zúčastnili environmentálnej exkurzie v Múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Pozreli sme si expozície o slovenských jaskyniach, ochrane slovenskej prírody či chránených územiach na Slovensku a prehĺbili vedomosti o živej a neživej prírode na Slovensku.

          • Štátne skúšky

          • Dňa 19. apríla 2024 sa v našej škole konali štátne skúšky z kancelárskeho písania na počítači a obchodnej korešpondencie. Garantom štátnych skúšok je Národohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave a úspešný absolvent získava vysvedčenie o štátnej skúške.

            Štátna skúška pozostáva z 10-minútového odpisu textu na klávesnici počítača, ktorý musia uchádzači zvládnuť s minimálnou rýchlosťou 200 čistých úderov za minútu pri presnosti do 0,50 %. Druhou časťou štátnej skúšky je korešpondenčná časť - vyhotoviť v normalizovanej úprave obchodný list na počítači a tabuľku v MS Word alebo MS Excel.

            V piatok 19. apríla 2024 sa na štátnych skúškach zúčastnilo 30 uchádzačov, z toho 26 našich štvrtákov, 2 zo SOŠ ekonomickej Spišská Nová Ves a 2 žiačky zo Spojenej školy Svidník.

          • Študenti úspešní na Veľtrhu podnikateľských talentov v Bratislave

          • Dňa 16. apríla 2024 sa naša študentská firma Bystro zúčastnila Veľtrhu podnikateľských talentov (29. ročník) v obchodnom centre Nivy v Bratislave. Podujatie organizovala nezisková organizácia Junior Achievement Slovensko pod záštitou a s podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Študentské firmy súťažili v rôznych kategóriách - výročná správa, manažérsky tím, marketingová prezentácia, finančné riadenie, produkt, spoločensky zodpovedné podnikanie, virtuálna firemná komunikácia, cena verejnosti, cena jednotlivca s líderskými schopnosťami (manpower leadership award).

            Práve v kategórii Manpower Leadership Award sa prezident našej študentskej firmy Maximilián Klempa dostal do finále a bol ocenený na pódiu v top 10 najlepších lídrov študentských firiem z celého Slovenska.

            Študentskú firmu Bystro na Veľtrhu podnikateľských talentov reprezentovali žiaci III. B triedy - Maximilián Klempa, Martin Sabo, Sarah Dračková, Tamara Čonková a Miriam Reiterová pod vedením vyučujúcej aplikovanej ekonómie Ing. Tatiany Hadbavnej.

            Reprezentantom š. f., ktorí sa na veľtrhu zúčastnili a preukázali svoje podnikateľské, prezentačné i jazykové schopnosti, ďakujeme za vzornú reprezentáciu firmy a školy.

          • Naši tretiaci obchodovali online

          • Žiaci III. A triedy - Alexandra Bulavová, Diana Zdenka Levocká a Adam Britaňák sa dňa 17. apríla 2024 zúčastnili so svojou cvičnou firmou online obchodovania v rámci PEN World.

          • Aj naši študenti sa zapojili do zbierky pri príležitosti Svetového dňa hemofílie

          • 17. február je na Slovensku vyhlásený Svetovým dňom hemofílie.

            Hemofília je ochorenie, ktoré sa prejavuje nedostatočným zrážaním krvi a zvýšeným krvácaním. To v niektorých prípadoch vzniká spontánne, bez zjavnej príčiny a inokedy ako následok poranenia. Je dedične podmienené, matky sú prenášačky a ochorenie sa prejaví zvyčajne u chlapcov. Hemofília sa často nazýva aj „kráľovská choroba“, keďže  sa v 18. a 19. storočí vyskytla aj vo viacerých kráľovských rodoch Európy.  Najznámejšou prenášačkou hemofílie bola anglická kráľovná Viktória. Pravdepodobne najslávnejším urodzeným pacientom s hemofíliou bol ruský cárovič Alexej, syn posledného ruského cára Mikuláša II. a Alexandry, vnučky kráľovnej Viktórie. 

            V súčasnosti je vo svete približne 400 000 pacientov s hemofíliou. Z nich ale len 25 % má prístup k adekvátnej liečbe. V Slovenskej republike je aktuálne približne 700 pacientov s hemofíliou. 

            Občianske združenie „Dobro ľuďom“ zorganizovalo zbierku na podporu pacientov postihnutých touto chorobou. Naši študenti z III. B triedy - Júlia Jankurová, Alexandra Capáková, Dominika Zaťurová a Samuel Mlynár a z III. C triedy - Diana Holecová a Sára Pavličková tiež prispeli svojou ochotou pomôcť a v uliciach Popradu vyzbierali od dobrovoľných darcov cca 150 €. Ďakujeme za ich aktivitu.

          • Certifikát - Daňové a mzdové centrum

          • Júlia Kašpráková zo IV. B triedy sa zúčastnila, ako jediná zo školy, cerifikácie o zvládnutí a orientácii na stránkach Daňové a Mzdové centrum a získala certifikát, čo znamená, že sa zúčastnila prednášok aj skúšky. Prednášky a certifikáciu organizuje Poradca podnikateľa v Žiline.

          • Naši študenti na celoslovenskom kole Olympiády Mladý účtovník

          • Dňa 16. apríla 2024 sa naši študenti Samuel Mlynár z III. B triedy a Erika Koršalová a Timea Žembová zo IV. B  triedy zúčastnili na 2. online kole Olympiády Mladý účtovník. Išlo o celoslovenské kolo, na ktorom súťažili tridsiati najlepší účtovníci - študenti z celého Slovenska. Nás teší, že medzi najlepšími boli všetci traja naši súťažiaci žiaci z 1.online kola. Súťaž bola náročná na vedomosti a zručnosti z účtovníctva aj ovládanie programu Omega. 

          • Naši tretiaci na súťaži Mladý Európan

          • Dňa 16. apríla 2024 sa uskutočnilo v priestoroch Hotela Satel v Poprade regionálne kolo vedomostnej súťaže Mladý Európan. Účastníkmi boli vybrané školy z Popradu a okolia (11 škôl). 

            Našu školu na súťažili reprezentovali žiaci III. B triedy: Alexandra Capáková, Nina Gemzová a Samuel Javorský pod vedením vyučujúcej Ing. Alexandry Zavackej. Tím našich študentov obsadil v silnej konkurencii 6. miesto s celkovým počtom bodov 176. 

            Organizátorom súťaže Mladý Európan bolo regionálne centrum Europe Direct Poprad.

          • Projektové stretnutie Erasmus v našej škole

          • V dňoch 9. - 12. apríla 2024 naša škola bola organizátorom projektového stretnutia Erasmus+, KA210 Malé partnerstvá v sektore odborného vzdelávania a prípravy, na ktorom sa zúčastnili žiaci a učitelia z týchto škôl:

            • Obchodná akadémia a jazyková škola s právom štátnej jazykovej skúšky, Přerov,

            • BHAK Korneuburg, Bankmannring 1, 2100 Korneuburg, Rakúsko,

            • Obchodná akadémia, Murgašova 94, 058 01 Poprad, Slovenská republika.

            Program projektového stretnutia bol bohatý. Prvý deň - 9. apríla 2024 žiaci predstavili formou prezentácie s doprovodným komentárom v angličtine svoje mesto, región, krajinu a možnosti pracovného uplatnenia sa. 

            V stredu 10. apríla 2024 sa účastníci venovali softvérových záležitostiach, a to EduPage (SR), ZAV (ČR) a MS Teams a Canva (Rakúsko). Popoludní v sprievode študentov III. C triedy študijného odboru služby v cestovnom ruchu absolvovali prehliadku Popradu.

            Vo štvrtok 11. apríla 2024 bol celodenný výlet do Vysokých Tatier, ktorý začal návštevou Tricklandie v Starom Smokovci. Následne na Hrebienku absolvovali prehliadku Ľadového domu a vybrali na na turistickú vychádzku na Bilíkovú chatu a Reinerovú chatu. Počasie bolo krásne, slnečné a všetci obdivovali krásy našich Vysokých Tatier. Večer si ešte niektorí študenti zahrali v našej školskej telocvični volejbal.

            Posledný deň - v piatok 12. apríla 2024 nás na Mestskom úrade v Poprade prijal Mgr. Štefan Pčola, 1. viceprimátor mesta Poprad. Predstavil mesto Poprad, jeho fungovanie, ale odpovedal aj na otázky týkajúce sa jeho športovej aj profesionálnej kariéry atď. Bolo to veľmi milé, neformálne stretnutie, za ktoré pánovi viceprimátorovi srdečne ďakujeme.

            Na záver účastníci projektu formou dotazníka zhodnotili projektové stretnutie, prevzali si certifikáty, rozlúčili sa a tešia sa na najbližšie stretnutie, ktoré bude v októbri v rakúskom Korneuburgu.

            Za našu školu - OA Poprad - sa na projektovom stretnutí zúčastnili:

            • žiaci III. B triedy - Anna Begová, Tamara Čonková, Miriam Reiterová, Maximilián Klempa, Samuel Javorský,
            • vyučujúce - Ing. Valeria Brenišinová, Ing. Martina Dovalovská, Mgr. Dagmar Mlynarčíková, Ing. Magdaléna Zavacká, Ing. Iveta Račeková.
          • Poďakovanie našim štvrtákom - športovcom

          • Ukončili naše tohtoročné pôsobenie v stredoškolských športových hrách. V stredu 3. apríla 2024 naši chlapci súťažili v basketbale. Porazili Súkromnú SOŠ Poprad, ale cez SŠŠ Poprad sme sa do finále nedostali. Vo štvrtok 4. apríla naši žiaci bojovali v súťaži mix volejbal. V skupine sa nám nepodarilo vyhrať ani s Gymnáziom Kukučínova ani so SPŠ. Nevadí, naším cieľom nie je len víťaziť, ale aj čestne bojovať!

            Pri tejto príležitosti sa chceme poďakovať našim štvrtákom, ktorí reprezentovali 4 roky našu školu v rôznych športových disciplínach. Menovite hlavne týmto žiakom:

            IV. A – Daniela Enekešová, Ema Enekešová, Jakub Enekeš, Tomáš Olej, Martin Zimerman

            IV. B – Viktória Danielčáková, Štefan Hertely, Milan Kaprál, Adrián Pirschel, Ján Neupauer, Vladimír Ridzy, Róbert Podolský

            IV. C – Maroš Holova

            Ďakujeme!

          • Postup našich študentov na celoslovenské kolo Olympiády Mladý účtovník

          • Dňa 19. marca 2024 sa uskutočnilo 1. online kolo Olympiády Mladý účtovník. Tento rok je to už 26. ročník a organizuje ho akciová spoločnosť Kros v spolupráci so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov. Svoje sily si v nej každoročne merajú študenti stredných škôl v účtovaní v programe Omega.

            Našu školu reprezentovali 3 študenti, ktorí preukázali svoje výborné znalosti z účtovníctva a programu Omega. Dôkazom toho sú ich výsledky a postup do 2. celoslovenského online kola medzi 30 najlepších študentov – účtovníkov z celého Slovenska.

            Poradie súťažiacich žiakov v 1.online kolo zohľadňuje počet získaných bodov.

            Takže medzi tridsiatkou najlepších študentov Slovenska sa naši žiaci umiestnili takto:

            • na 3. mieste Samuel Mlynár z III. B triedy, ktorý získal 143,5 bodov,
            • na 6. mieste – Timea Žembová zo IV. B triedy, ktorá získala 137 bodov a
            • na 27. mieste – Erika Koršalová zo IV. B triedy, ktorá získala 123,5 bodov.

            Teší nás, že medzi tridsiatkou najlepších účtovníkov sú z našej školy všetci traja súťažiaci žiaci, ktorí sa zúčastnili na 1. kole olympiády. Druhé celoslovenské kolo Olympiády Mladý účtovník sa uskutoční 16. apríla 2024 a našim študentom prajeme veľa úspechov.

          • Celoštátne kolo súťaže SIP

          • V dňoch 25. - 27. marca 2024 sa konal v OA Prievidza 58. ročník celoštátneho kola súťaže v spracovaní informácií na počítači - v kategóriách písanie na počítači, úprava textu na počítači a wordprocessing. Na celoštátnom kole mala zastúpenie aj naša škola - v súťažnej kategórii wordprocessing súťažila Sára Kristína Šavelová zo IV. C triedy, členkou celoštátnej súťažnej komisie SIP a odbornej hodnotiacej komisie pre úpravu textu na počítači je Ing. Magdaléna Zavacká a členkou odbornej hodnotiacej komisie pre wordprocessing Ing. Valeria Brenišinová. 

            Sáre Kristíne Šavelovej ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Súčasťou celoštátneho kola bol aj sprievodný program - slávnostné otvorenie súťaže v Dome kultúry v Prievidzi aj za účasti zástupcov mesta Prievidza, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a ďalších hostí. V posledný deň celoštátneho kola bola exkurzia na Bojnickom zámku.

            59. ročník sa uskutoční na budúci školský rok v Súkromnej spojenej škole EDUCO Slanická Osada.

          • Deň učiteľov

          • 28. marca si každoročne pripomíname Deň učiteľov. Veľmi nás teší, že si na nás pri tejto príležitosti spomenuli aj naši študenti. S kyticou ruží nám poďakovali a pripravili si krátky program Timea Olšavská III.A, Tamara Čonková III.B, Lívia Kostková a Sarah Bogárová I.C. A tohto roku sme si v rámci osláv Dňa učiteľov dopriali i relaxačno-športové aktivity.

          • Naši chlapci na okresnom kole vo florbale

          • Dňa 21. 03. 2024 sa naši chalani zúčastnili na okresnom kole vo florbale. V základnej skupine sme obsadili 1. miesto, keď sme postupne porazili SOŠ technickú Poprad, Strednú zdravotnícku školu Poprad a Gymnázium sv. J. Pavla II., Poprad. Na základe tohto úspechu sme sa v utorok 26. 03. 2024 zúčastnili finálovej skupiny okresného kola, kde nám, bohužiaľ, štastená nepriala a podľahli sme GPDT, SPŠ aj Strednej športovej škole. Celkovo sme obsadili konečné 4. miesto, čo môžeme v konkurencii až 15 škôl z okresu Poprad považovať za úspech. Zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a budeme držať palce žiakom vo zvyšných športoch.

          • Naši študenti a vyučujúci darovali krv v rámci akcie Kvapka krvi

          • V utorok 26. 3. 2024 sa v našej škole uskutočnila akcia „Kvapka krvi“ – darovanie krvi, organizované Národnou transfúznou službou. Do akcie sa zapojilo 33 žiakov a jedna učiteľka. Úspešných darcov krvi bolo napokon 23.

            Všetkým zúčastneným zo srdca ďakujeme a veríme, že týmto šľachetným činom zachránime život alebo pomôžeme v liečbe chorým ľuďom.

          • OZNAM

          • Oznamujeme, že Obchodná akadémia, Murgašova 94, Poprad bude počas veľkonočných prázdnin

            v dňoch 28. 03. 2024 - 01. 04. 2024 zatvorená.

            V utorok 2. apríla 2024 budú úradné hodiny v čase 9.00 - 10.00 h.