• Slávnostné odovzdávanie stužiek našim maturantom zo IV. B triedy

          • Dňa 31. 01. 2022 sa v priestoroch prednáškovej miestnosti našej školy konala náhrada stužkovej, teda slávnostné odovzdávanie stužiek študentom IV. B triedy. Na tejto slávnosti boli z dôvodu pandemických opatrení prítomní len študenti, pani triedna učiteľka PaedDr. Iveta Bendíková a pani zástupkyňa Mgr. Magdaléna Skokanová.

            Študenti odovzdali kvety aj šerpy ako poďakovanie zároveň pani riaditeľke Ing. Ivete Račekovej a pani zástupkyni Ing. Magdaléne Zavackej.

            Slávnosť sa aj napriek prísnym opatreniam a obmedzenej verzii niesla v príjemnej atmosfére.

            Našim maturantom prajeme veľa šťastia na maturitných skúškach, úspešné ukončenie stredoškolského štúdia a veľa úspechov v ďalšom živote.

          • Triedne schôdze Rodičovského združenia

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že vo štvrtok 13. januára 2022 v čase od 16.00 h do 17.30 h sa uskutočnia triedne schôdze Rodičovského združenia tried 1. až 4. ročníka, a to ako konzultačné RZ - online formou (dištančne).

            Konkrétny spôsob a formu online RZ (napr. cez Zoom, MS Teams, telefonicky a pod.) určia, resp. dohodnú triedni učitelia jednotlivých tried a oznámia rodičom.

          • Prezenčné vyučovanie od 10. 01. 2022

          • Od pondelka 10. januára 2022 bude vo všetkých triedach 1. až 4. ročníka OA Poprad prezenčné vyučovanie v škole podľa rozvrhu hodín.

            Správou cez EduPage sme všetkým žiakom, rodičom a pedagogickým zamestnancom školy zaslali bližšie informácie k začiatku vyučovania od 10. 01. 2022 a k možnosti objednania Ag samotestov pre žiakov.

            Záujem o Ag samotesty je potrebné vyjadriť odpoveďou na dotazníkové otázky prostredníctvom EduPage školy - dňa 07. 01. 2022 do 23.59 h.

          • Účasť na ekonomickej olympiáde a zoznam postupujúcich žiakov do krajského kola

          • V dňoch 06. 12. 2021 – 08.12. 2021 sa na našej škole uskutočnilo ďalšie kolo prestížnej Ekonomickej olympiády, ktorú už piaty rok organizuje INESS – inštitút ekonomických analýz. Takmer z každej triedy sa zúčastnili študenti, ktorí sa pokúsili zabodovať a postúpiť do krajského kola. V silnej konkurencii 11 300 študentov a 264 škôl sa to niektorým aj podarilo. Do olympiády sa zapojili títo študenti:

            I. B

            Samuel Mlynár, Maximilián Klempa, Martin Štupák

            I. C

            Matúš Hanzeľ, Diana Holecová, Alica Ignáciková,

            Ema Ilavská, Nina Oravcová, Chiara Pavelová,

            II. A

            Michaela Pavličková, Jakub Enekeš

            II. B

            Štefan Hertely, Róbert Podolský, Ema Šimková

            II. C

            Kristína Reháková, Lívia Kolcunová

            III. A

            Maroš Oravec, Janka Glodžáková,

            Jana Cimbalistová, Samuel Dovalovský

            III. B

            Gabriela Šlebodová, Lucia Neuwirthová

            III. C

             Erik Kováč, Lívia Lišková, Barbora Škyrtová

            IV. A

            Matúš Imrich, Michal Grigľák, Tatiana Bučáková, Diana Gajdošová,

            Petra Hudecová

            IV. B

            Kristína Špinerová, Laura Polcová, FranciskaTrembáčová, Soňa Šlosárová,
            Františka Liptáková

            IV. C

            Lucia Michlíková, Lucia Pitoňáková, Kristína Vallušová, Peter Žugec

            Podmienky pre postup do krajského kola splnilo viacero študentov, ale počet tých, ktorí môžu školu reprezentovať, je obmedzený. Preto boli INESS vybraní študenti s najvyšším počtom bodov a to:

            Peter Žugec – IV.C

            Alica Ignaciková – I. C

            Kristína Špinerová – IV. B

            Samuel Dovalovský – III. A

            Ako náhradník bol určený Štefan Hertely z triedy II. B, ktorý dosiahol taktiež potrebný počet bodov na postup.

            Všetkým študentom ďakujeme za účasť v súťaži a postupujúcim želáme veľa šťastia v krajskom kole, ktoré sa bude konať vo februári.

          • OZNAM

          • Oznamujeme, že Obchodná akadémia, Murgašova 94, 058 22 Poprad bude

            v dňoch 23. 12. 2021 a 31. 12. 2021 ZATVORENÁ.

          • Vianočný vinš

          • Milí kolegovia, milé dievčatá a chlapci!

             

            Vianoce krásne a čisté ako sneh,

            na stole nech všetkým ľuďom

            rozvoniava oblátka a med.

            Nech každé srdiečko sťa oheň zahorí,

            všetkých ľudí nech láska a dobro naplní.

            Nielen na Vianoce a na Nový rok,

            ale počas všetkých dní želáme úspešný

            a šťastný nový rok.

             

            Milí kolegovia, milí študenti,

            chcem Vám poďakovať za celoročnú prácu, za spoluprácu, za pochopenie, za toleranciu.

            Všetkým želám príjemné vianočné sviatky, plné porozumenia, lásky a spokojnosti. Prežite ich v zdraví a šťastí. Do nového roka hlavne pevné zdravie, šťastie, veľa lásky, rodinnej pohody a v neposlednom rade aj veľa pracovných úspechov.

            Dovidenia v škole v januári 2022.                                                                                 

                                                                                                                      Iveta Račeková

                                                                                                                      riaditeľka školy

          • Naši žiaci na Medzinárodnej súťaži ZAV-100-Minutes

          • Dňa 9. decembra 2021 sa uskutočnila online formou  Medzinárodná súťaž ZAV-100-Minutes v spolupráci s federáciou INTERSTENO. Súťaž spočívala v odpise 25 jednominútových odpisov z obrazovky počítača pri penalizácii 100 trestných bodov za chybu.

            Našu školu reprezentovali 2 študenti - Martin Olah a Peter Žugec zo IV. C triedy. V silnej konkurencii 791 účastníkov z celého sveta v kategórii  JUNIOR (17 až 20 rokov) sa nestratili a získali pekné umiestnenie v prvej tretine výsledkovej listiny. Martin Olah obsadil s výkonom 387,7 čistých úderov za min 84. miesto a Peter Žugec s výkonom 330,0 čistých úderov za min 184. miesto. K umiestneniu im srdečne blahoželáme.

          • Úspešné vystúpenie našich cvičných firiem na 3. MUB-line veľtrhu cvičných firiem

          • Aj v tomto školskom roku sa študenti cvičných firiem SUIT FRUIT, s. r. o. a Kafíčko de Tour, s. r. o. zo IV. B triedy zúčastnili v dňoch 9. – 10. decembra 2021 na 3. MUB-line veľtrhu cvičných firiem s podtitulom Česko-Slovenský BENCHLEARNING cvičných firiem.

            Žiaci mali jedinečnú možnosť načerpať skúsenosti a inšpiráciu pri on-line obchodovaní, či tvorbe prezentácií. Súťažilo sa v kategóriách:

            - tvorba vianočného letáku,

            - prezentácia,

            - on-line obchodovanie a

            - SWOT analýza, kde sa zo 76 účastníkov cvičná firma SUIT FRUIT, s. r. o. prebojovala do TOP desať najlepších cvičných firiem.

            Ďakujeme Laure Polcovej a Emme Bodyovej za úspešnú prezentáciu SWOT analýzy cvičnej firmy v on-line priestore.

          • Oznam

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

            Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.

          • Rodičovské združenie

          • Triedne schôdze Rodičovského združenia sa uskutočnia  vo štvrtok 18. novembra 2021 v čase 16.00 - 17.30 h - dištančnou formou - online.

            Konkrétnu formu RZ oznámia triedni učitelia jednotlivých tried 1. až 4. roč. (napr. online cez MS Teams, zoom, telefonicky a pod.).

          • Korupcia - skutok sa deje

          • Dňa 26. 10. 2021 sa uskutočnila v našej škole prednáška na tému "Korupcia - skutok sa deje". Sprievodnou akciou bola aj výstava obrazov na uvedenú tému v priestoroch 2. posch. našej školy.

            Peter Rázus, organizátor podujatia, uviedol:

            Korupcia, skutok sa deje.

            Korupcia je neuralgickým bodom súčasného právneho bezpečnostného systému, formujúci a polarizujúci verejnú mienku na celom Slovensku. Sieť síce padá na osobnosti z polície, prokuratúry i sudcov , ale záchranná pavučina je odolná a pružná,  pripravená zachrániť zmietajúce sa muchy, či sú už na najvyššom poschodí, alebo dolietavajú v prievane prízemia. Očakávané rozhodnutia sú okamžite spochybňované pripraveným legendami, tvrdeniami a protiargumentami a výsledkom je posilňovanie nedôvery, symptómy rezignácie i spoločenská ľahostajnosť  Snahou o prekonávanie tohto stavu bola aj realizácia preventívno vzdelávacieho projektu Korupcia – skutok sa deje, ktorý pripravila  Prešovská rozvojová agentúra už od roku 2016, realizoval sa na temer 40 školáchz finančných prostriedkov programuActiveCitizensFund . „V tomto roku sme sa zamerali na  študentov, ktorí navštevujú stredné školy v prešovskom samosprávnom kraji, ale s ponukou spolupráce sme  oslovili aj mimovládne organizácie a zástupcov samosprávy. Pandemické opatrenia síce posunuli začiatok nášho projektu až na začiatok nového školského roku, ale všetky prednášky a medzinárodné výstavy kresleného humoru na tému korupcie sa zrealizovali podľa časového harmonogramu“ informoval Peter Rázus autor a koordinátor projektu. Odborným garantom a lektorom bol pplk. Tomáš Mikuláš z Úradu inšpekčnej služby MV SR, ktorý vysvetľoval nielen kauzalitu korupčného správania, aj proces dokumentácie a nasadenia sledovacích prostriedkov , ale reagoval aj na súčasný stav v bezpečnostných zložkách , reakcie médií i verejnosti . Študentské otázky sa týkali aj otázok nedotknuteľnosti niektorých osôb , presvedčivosti a vyvracania dôkazov , finančného ohodnotenia agenta provokatéra, dôvery svedectiev kajúcnikov , ale aj možnej pomsty zo strany páchateľov , resp. aj poskytnutej ochrany zo strany štátnych inštitúcií. Prezentácie sa realizovali na školách v Spišskej Starej Vsi, Prešove, Lipanoch, Vranove nad Topľou, Humennom , Poprade a Svite. Pozitívne reakcie boli aj u učiteľov , ktorí ocenili autenticitu a odbornosť podujatia, ale aj inštaláciou výstavy kresleného humoru . „ Výstavná kolekcia je zostavená z tvorby autorov, ktorí sa zúčastnili našej medzinárodnej súťaže Kýchanie mozgu na tému korupcie. Sú to renomovaní výtvarníci ako napr. O.Kustovsky,K.Grondziel , J.Tomashoff  či B. Pernecký , ktorí charakterizujú korupciu ako diagnostiku spoločnosti . Pri prehliadke uvidíte, že tento problém je celosvetový bez ohľadu, kde obrázok vznikne. Karikatúra korupčníkov je spoločná na Slovensku , Ukrajine, Poľsku, Argentíne , alebo Iráne , aj keď mnohokrát to je aj gogoľovský  smiech cez slzy“ dodal Peter Rázus.

            -glv-

            Korupcia - skutok sa deje“ je podporený z programu ACF - Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou“.

             

             

          • Ustanovujúce VZ študentskej firmy

          • Dňa 25. októbra 2021 sa konalo ustanovujúce valné zhromaždenie študentskej firmy BOS, ktorú založili žiaci III. B triedy v rámci predmetu aplikovaná ekonómia. Členovia predstavenstva akcionárov oboznámili aj so svojím podnikateľským plánom. Žiakom držíme palce, aby sa im podarilo naplniť ich ciele a prajeme im veľa podnikateľských úspechov.

          • Prezentačný deň cvičných firiem a vzdelávací workshop v OA Poprad

          • V Obchodnej akadémii Poprad sa 20. októbra 2021 konal prezentačný deň cvičných firiem. Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR bol škole schválený rozvojový projekt Finančná gramotnosť a výchova k podnikaniu prostredníctvom cvičných firiem.

            Prezentačný deň cvičných firiem pozostával z 3 častí:

            1. Prehliadka výstavných stánkov cvičných firiem v priestoroch Obchodnej akadémie Poprad. Študenti predstavili činnosť a produkty svojich firiem, katalógy, elektronické prezentácie atď.
            2. Online prezentácie cvičných firiem prostredníctvom MS Teams pre  učiteľov a žiakov z iných škôl. Celkom si prezentácie cvičných firiem pozreli online pripojení účastníci zo 17 škôl,  a to z 3 základných škôl,  7 obchodných akadémií, 6 stredných odborných škôl, 1 gymnázia - spolu 30 učiteľov a cca 350 žiakov.

              Tešíme sa a je super, že vďaka moderných informačných a komunikačným technológiám sme mohli aj v tomto "covidovom" období aspoň takouto online dištančnom formou prezentovať naše cvičné firmy.
            3. Ďalším podujatím bol vzdelávací workshop pre študentov na tému "Chcem začať podnikať - ako si založiť vlastný podnik". Prednášateľom bol Ing. Peter Litavec, CSc., riaditeľ Regionálneho poradenského a informačného centra Poprad a pobočky Europe Direct v Poprade.

            Cvičné firmy v našej škole pôsobia už 25 rokov a medzi študentmi sú veľmi obľúbené, pretože majú praktický charakter, rozvíjajú tvorivosť, podnikateľské zručnosti, komunikačné schopnosti študentov, žiaci sa zúčastňujú na veľtrhoch, kontraktačných dňoch, prezentáciách... Majú krásne zážitky, nadviažu kontakty s rovesníkmi z iných škôl, majú možnosť prezentovať svoju cvičnú firmu, školu atď.

            Prezentačný deň cvičných firiem konaný 20. 10. 2021 v našej škole bol veľmi úspešný, za čo patrí poďakovanie študentom cvičných firiem a študentských firiem, ich vyučujúcim aj organizátorom. 

            Reportáž z prezentačného dňa pripravila TV Poprad a bude uverejnená a odvysielaná na TV Poprad vo štvrtok 21. 10. 2021.

          • Prezentačný deň cvičných firiem a študentskej firmy

          • POZVÁNKA

            na prezentačný deň cvičných firiem a vzdelávací workshop,

            ktorý sa uskutoční

            v stredu 20. októbra 2021

            v Obchodnej akadémii, Murgašova 94, 058 22 Poprad

            v rámci rozvojového projektu „Podpora organizačného zabezpečenia vzdelávania pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnosti a výchovy k podnikaniu na rok 2021“ schválený Obchodnej akadémii v Poprade pod názvom: Výchova k podnikaniu prostredníctvom cvičných firiem.

            Program:

            1. 7.45 – 8.40 h - Príprava prezentačných stánkov cvičných firiem žiakmi OA Poprad - žiaci III. A, IV. B (CFA), III. B a IV. A (APE) - chodba na 1. posch. OA Poprad
            2. 8.45 – 9.00 h - Otvorenie prezentačného dňa cvičných firiem - chodba na 1. posch. OA Poprad
            3. 9.00 – 11.30 h - Prehliadka výstavných stánkov cvičných firiem v priestoroch OA Poprad
              žiaci OA Poprad – podľa harmonogramu - chodba na 1. posch. OA
            4. 9.15 – 10.30 h - Úvodná prezentácia projektu „Finančná gramotnosť a výchova k podnikaniu a OA Poprad“ – online formou cez MS Teams - učebne NJ, RJ - prízemie OA Poprad
            • online pripojenie MS Teams: Ing. Brenišinová
            • uvádzajú: Ing. Dovalovská, Lucia Pitoňáková
            • príhovor, predstavenie školy – OA Poprad: Ing. Račeková, riaditeľka školy
            • projekt FG, program podujatia - prezentačného dňa – Ing. Zavacká
            • história CFA – Ing. Dovalovská

            Prezentácie cvičných firiem študentov OA Poprad – online formou cez MS Teams (založenie cvičnej firmy, predmet činnosti, propagácia... aj s možnosťou diskusie)

            • CFA žiaci IV.B, III. A - OA Poprad
            • CFA - OA D. Kubín

            5.  9.40 – 10.40 h - Vzdelávací workshop na tému: „Chcem začať podnikať – ako si založiť vlastný podnik“ – Ing. Peter Litavec, CSc. - žiaci III. B triedy, pedag. dozor Mgr. Hvilová - prednášková miestnosť na 2. posch. OA

            6. cca o11.30 h - Ukončenie prezentačného dňa cvičných firiem

             

            Tešíme sa na Vašu účasť.

             

             

          • NAŠI ŠTUDENTI NA OTVÁRACOM STRETNUTÍ EUROPE DIRECT POPRAD

          • Vo štvrtok, 7. októbra 2021, sa študenti našej školy zúčastnili v Tatranskej galérii Poprad otváracieho stretnutia EUROPE DIRECT POPRAD. Ide o člena novej siete centier v nadchádzajúcom päťročnom období. Stretnutie bolo spojené aj s konferenciou o budúcnosti Európy. Činnosť uvedenej neziskovej organizácie nám predstavil riaditeľ centra, Ing. Peter Litavec, CSc., s ktorým má aj Obchodná akadémia Poprad veľmi dobrú spoluprácu v mnohých projektoch.