• Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

          • Naši študenti na online konferencii Redycon 2022

          • Naši žiaci sa vo štvrtok 27. 10. 2022 zúčastnili na celoslovenskej online konferencii Redycon 2022 určenej pre študentov stredných a vysokých škol. Zároveň sa zúčastnili na odbornej prednáške na tému Financie v praxi.

          • Celoslovenská online súťaž v písaní na počítači "Talenty 2. roč."

          • Dňa 25. 10. 2022 sa uskutočnila celoslovenská online súťaž v programe ZAV žiakov 2. ročníkov v písaní na klávesnici počítača "Talenty 2. ročníkov". Našu školu reprezentovali naši najlepší druháci:

            • z II. A triedy - Alexandra Bulavová, Sofia Valeková,
            • z II. B triedy - Adrián Buc, Tamara Čonková, Martin Štupák, Sandra Liptáková, Sofia Kopčáková, 
            • z II. C triedy - Sára Adamjak, Viktória Králiková.

            Súťaž pozostávala z 3 samostatných súťažných disciplín:

            • "Minútovky" - odpis 25 1-minútových odpisov - najlepší výkon z našich žiakov dosiahli:
            1.  Sofia Kopčáková z II. B triedy - 276,7 čistých úderov za minútu
            2. Sára Adamjak z II. C - 266,5 čistých úderov za minútu
            3. Sandra Liptáková z II. B - 254,6 čistých úderov za minútu
            • 10-minútový odpis textu s penalizáciou 50 úderov za chybu - najlepší výkon dosiahli:
            1.  Sofia Kopčáková, II. B - 236 čistých úderov za minútu
            2. Adrián Buc, II. B - 209 čistých úderov za minútu
            3. Sandra Liptáková, II. B - 192 čistých úderov za minútu
            • 10-minútový odpis textu s penalizáciou 100 úderov za chybu - najlepší výkon dosiahli:
            1.  Sofia Kopčáková, II. B - 216 čistých úderov za minútu
            2. Adrián Buc, II. B - 192 čistých úderov za minútu
            3. Viktória Králiková, II. C - 173 čistých úderov za minútu

            Všetkým našim súťažiacim druhákom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • OZNAM

          • Oznamujeme, že Obchodná akadémia, Murgašova 94, Poprad bude v piatok 28. 10. 2022 a v pondelok 31. 10. 2022 zatvorená z dôvodu jesenných prázdnin.

            Najbližší úradný deň bude v stredu 02. 11. 2022.

          • Úspešné výsledky našich cvičných firiem na MVCF Slovensko 2022

          • Na Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem Slovensko 2022, ktorý sa konal v dňoch 17. 10. - 19. 10. 2022 v Žiline - Gbeľanoch, získali naše cvičné firmy žiakov IV. A triedy výborné výsledky:

            - cvičná firma TRIESKA  - sa umiestnila na 2. mieste v HLAVNEJ SÚŤAŽI,

            - cvičná firma Styling and Selling - získala ocenenie UDRŽATEĽNÁ FIRMA - za udržateľný prístup v podnikaní.

            Našim študentom cvičných firiem aj vyučujúcim CFA srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Zahájili sme celoškolský florbalový turnaj

          • Dňa 18. 10. 2022 sme zápasom medzi III.B,C a I.B,C začali celoškolský florbalový turnaj chlapcov (ale môžu hrať aj dievčatá). Hracie dni sú utorok a štvrtok stále od 14.30 do 15.00 h. Dievčatá, triedne(i), príďte povzbudiť svojich chlapcov! Rozpis zápasov bol poslaný cez EduPage žiakom aj vyučujúcim školy. Športu zdar!

          • Zapojili sme sa do kampane "Do školy na bicykli"

          • Aj tohto školského roku sa zapájame do celoštátnej kampane „Do školy na bicykli“. Cieľom aktivity je:

            • priniesť radosť z cesty do školy,
            • povzbudiť záujem žiakov o dochádzanie do školy na bicykli, kolobežke, odrážadle,
            • znížiť motorovú dopravu a zápchu v okolí škôl,
            • zvýšiť povedomie o udržateľnej mestskej doprave,
            • zistiť záujem škôl o podporu dochádzania žiakov do školy na bicykli, kolobežke, odrážadle...

            Kampaň prebieha od 17. 10. 2022 do 28. 10. 2022. Na vrátnici školy je zoznam, do ktorého sa zapíšte, ak v tieto dni prídete do školy na bicykli, kolobežke, odrážadle, a tým podporíte túto zdravú, prirodzenú mobilitu. ĎAKUJEME!

          • Ustanovujúce VZ študentskej firmy

          • Dňa 17. októbra 2022 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie študentskej firmy FIGO, ktorú založili študenti III. B triedy v rámci vyučovacieho predmetu aplikovaná ekonómia.

            ,

            Študenti získali vstupný kapitál na svoju činnosť predajom akcií, zvolili si prezidenta a viceprezidentov. Na valnom zhromaždení oboznámili akcionárov s podnikateľským plánom, stanovami, plánovaným predmetom činnosti a pod.

            Študentom prajeme veľa podnikateľských úspechov.

             

          • Naše cvičné firmy Styling and Selling a TRIESKA na Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem Slovensko 2022 v Gbeľanoch

          • V dňoch 18. - 19. októbra 2022 sa koná Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Slovensko 2022, ktorý organizuje Štátny inštitút odborného vzdelávania Bratislava, odbor SCCF a FG.

            Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Slovenska je tradičnou školskou akciou, ktorý v tomto školskom roku 2022/2023 bude zameraný na tému "Etika v podnikaní".

            Prezenčná forma MVCF 2022 sa uskutoční v priestoroch Kia Slovakia, s. r. o. Vzdelávacie stredisko, Gbeľany - Žilina.

            Partnermi podujatia sú: Ekonomická univerzita v Bratislave, OVB Allfinanz Slovensko a. s., Národná banka Slovenska (NBS), Združenie mladých podnikateľov Slovenska (ZPS), Slovak Business Agency (SBA), Metropolitní univerzita Praha (MUP), PEN Worldwide, Ministerstvo hospodárstva SR.

            Našu školu na Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem Slovensko 2022 reprezentujú cvičné firmy študentov IV. A triedy - Styling and Selling a TRIESKA. Súčasťou podujatia je obchodovanie cvičných firiem, súťaže - napr. v elektronických prezentáciách, v kategórii stánok, 90 sekúnd vo výťahu a ďalší sprievodný program. Vyhlásenie výsledkov je v stredu 19. 10. 2022.

            Našim študentom držíme palce a prajeme veľa úspechov!

            Na fotografiách študenti cvičnej firmy Styling and Selling - pripravujú svoj stánok na Medzinárodný veľtrh cvičných firiem

            Na fotografiách študenti cvičnej firmy TRIESKA - pripravujú svoj stánok na Medzinárodný veľtrh cvičných firiem

            Naši študenti 2. až 4. ročníka na exkurzii na Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem Slovensko 2022 v Gbeľanoch - dňa 18. 10. 2022

          • Diskusné semináre

          • Dňa 10. októbra 2022 sa žiaci 2. a 3. ročníka zúčastnili na diskusnom seminári na tému "História a súčasnosť Európskej únie". Prednášateľom bol Ing. Peter Litavec, CSc., riaditeľ Europe Direct, pobočka Poprad.

            Dňa 13. októbra 2022 sa študenti 4. ročníka zúčastnili na diskusnom seminári "Uplatnenie sa mladých ľudí na trhu práce Európskej únie". Žiaci boli informovaní aj o postupnosti krokov k získaniu prac. miesta, ako vypracovať štruktúrovaný životopis, EUROPASS a pod. Lektorom seminára bol Ing. Peter Litavec, CSc., riaditeľ Europe Direct, pobočka Poprad.

            Veríme, že naši štvrtáci získané informácie využijú pri zamestnaní sa po skončení štúdia.

          • Kurz na ochranu života a zdravia žiakov 3. ročníka

          • Žiaci 3. ročníka v dňoch 19. 09. - 21. 09. 2022 sa zúčastnili na kurze na ochranu života a zdravia. V utorok uskutočnili turistickú prechádzku okolo Štrbského plesa. Riešili test o Vysokých Tatrách. Najlepšie ho vyriešila trieda III.A.V stredu niektorí žiaci absolvovali pobyt v Aqua City Poprad, niektorí súťažili v bowlingu.Najlepší jednotlivci v bowlingu :1. miesto - Júlia Kašpráková III.B – najlepšia hra - 155 bodov2. miesto – Martin Zimerman III.A, Vladimír Ridzy III.B – obidvaja 141 bodov3. miesto – Barbora Zadrošová III.B – 117 bodov.

            Najúspešnejšia trieda – III.B (z najlepších desiatich hier mala priemerný výkon 116,3 b),III.A – 98,5 b a III.C – 93,3 b.

          • Prednáška Antihybrid - zameraný na hybridné hrozby

          • Dňa 29. 09. 2022 sa študenti našej školy zúčastnili na prednáške Antihybrid - zameraný na hybridné hrozby. Lektorom bol JUDr. Peter Kovařík z MV SR a p. Peter Rázus. V priestoroch školy je aj inštalovaná výstava obrazov - kresleného humoru na túto tému.

          • Naše študentky na súťaži Slovenské rýchle prsty ZAV

          • Naše študentky Klaudia Sykorová a Viktória Semaňáková sa zúčastnili na celoštátnej súťaži žiakov v písaní na počítači "Slovenské rýchle prsty ZAV", ktorá sa konala v dňoch 27. - 29. 09. 2022 v Bratislave. Záštitu nad celým podujatím mal Bratislavský samosprávny kraj.

            Našim študentkám sa darilo a celkovo sa umiestnili na 9. mieste - Viktória Semaňáková a na 10. mieste - Klaudia Sykorová. 

            Študentkám blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • Európsky deň jazykov

          • Aj v tomto školskom roku sa naši študenti pod vedením vyučujúcich cudzích jazykov zapojili do akcie "Európsky deň jazykov" a pripravili zaujímavé a pútavé panely. 

          • V našej škole sme odštartovali projekt Inoveum - Rozbehni sa!

          • V utorok 27. septembra 2022 sa na našej Obchodnej akadémii odohralo Biznis fórum, ktorého sa zúčastnilo 30 žiakov. Nosnou témou podujatia bol praktický workshop Ako nájsť nápad, v ktorom sa zúčastnení zamýšľali nad tým, čo im komplikuje život a ako to možno pretaviť do podnikateľskej príležitosti.

            V úvode sa žiaci zoznámili s organizátormi projektu p. Jurajom Kováčom a p. Kristínou Brežnou Lorkovou a spoznali príbehy ich rovesníkov, ktorí sa v minulých ročníkoch do Inovea zapojili a rozbehli tak svoj biznis nápad. Následne im bola predstavená tzv. rozbiehačská optika, vďaka ktorej žiaci jednotlivo i v skupinkách začali generovať desiatky potenciálnych biznis nápadov. Tie boli krátko odkonzultované Jurajom Kováčom, odborníkom v danej oblasti, ktorému rukami prešli tisícky nápadov a ktorý sa podujatia zhostil. 

            Odvážnejší žiaci svoje nápady verejne odprezentovali. Následne všetci zúčastnení hlasovali za najsympatickejší nápad. Nebolo jednoduché vybrať si spomedzi desiatich nápadov, možno aj preto sa na prvých troch miestach umiestnilo až 5 nápadov:

            1. miesto: Požičovňa školských pomôcok

            2. miesto: Automat na dámske potreby

            3. miesto: Rezervačný systém na mhd

            Výherné tímy získali symbolické ceny a vrúcny aplaus publika. Všetci žiaci dostali možnosť prihlásiť svoj nápad do inkubačného programu, v ktorom vymyslia demo slide, popasujú sa s biznis kalkulačkou a zákazníckym prieskumom a vytvoria prototyp a predajný web. To všetko za odbornej pomoci od Rozbehni sa!

            Žiaci mohli prihlásiť svoje nápady a uchádzať sa o grant v celkovej sume 2 000,- €.

            Inoveum rozvíja podnikateľského ducha mladých na Spiši

            Podujatie prebehlo v rámci projektu Inoveum, ktorý funguje už 6 rokov. Jeho zámerom je podporovať inovatívne a podnikateľské nápady žiakov, študentov a mladých do 30 rokov z regiónu Spiš. Generálnym partnerom projektu je spoločnosť Nidec Global Appliance (Embraco). Garantom projektu je iniciatíva Rozbehni sa!